Op mijn kwekerij De No╠łttenboom teel ik walnoten en hazelnoten van verschillende rassen en op bescheiden schaal ook tamme kastanjes en andere noten en vruchten. 

 

De noten worden op een natuurrijke wijze geteeld in een agroforestrysysteem in samenwerkingsverband Proeftuin Lettele. In de praktijk betekent het dat de notenbomen en -struiken in rijen staan waar tussendoor een deel van het jaar kalveren grazen op kruidenrijk grasland. Er loopt een wandelpad over het perceel en aan de noordzijde is een voedselwal aangelegd, met een groot aantal eetbare bomen en struiken. De poel is niet alleen een drinkgelegenheid van de kalveren, maar ook voor insecten en leefgebied voor amfibieën.

Momenteel zijn de bomen en struiken nog jong en leveren daarom nog niet voldoende noten voor de verkoop. Wel kunnen er muntplanten geleverd worden. Ook kan een excursie naar het terrein verzorgd worden, eventueel in combinatie met andere groene activiteiten, zoals een bezoek aan Dorpsbongerd Lettele en wildplukwandelingen.

Informeer naar de mogelijkheden. Zie ook de (voorlopige) website van De Nöttenboom.

 


Anno 2024 is De Proeftuin een mooi en heel natuurrijk gebied geworden. Zie hieronder een artikel in De Letter (In de rechterbovenhoek klikken voor een vergroting). De foto's zijn van Sem Jongeling.