Komt een boer bij de stembus

Zorgzaam boeren

 

Als ik eventjes de deur uit moet om hout voor de kachel te halen, munt uit de tuin of  een fles yoghurt uit de dorpswinkel, dan schiet ik even in mijn klompen. Zo ook toen ik vorig jaar maart mijn burgerplicht ging vervullen en naar het stemlokaal in ons Kulturhus toog. Daar bleek het een drukte van jewelste, want behalve stemmers, waren er journalisten waaronder een tv-ploeg die Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging stond te interviewen. Wat doet die hier, ze woont toch in de stad, vroeg ik mij af? Caroline bleek er voor te hebben gekozen niet in haar woonplaats te gaan stemmen, maar in mijn dorp 'want de BBB is een plattelandspartij.' Aha, oké, dank voor de toelichting, waarna ik in het stemlokaal de hoffotograaf van de regionale krant trof. 'Ha, Ronald, hoe is het er mee?' 'Ha Bussink, wel op de goeie partij stemmen, haha!' Aldus geschiedde.

 

Anti-boer

Na afloop van de verkiezingsdag bleek Caroline van der Plas een zetel te hebben gewonnen en Ronald stilletjes, terwijl ik het stembiljet invulde, een foto te hebben geschoten van mijn benen die onder het stemhokje uit kiekten, inclusief klompen. De foto verscheen een week later prominent in De Boerderij, hét blad van agrarisch Nederland,  onder de kop: 'Komt een boer bij de stembus.' 'Inderdaad, jij bent meer boer dan Caroline van der Plas', zei mijn vrouw, niet ten onrechte.  Maar niet alleen is de fractievoorzitster van de BBB geen boer, ze is zelfs anti-boer. Zij en haar partij verdedigen namelijk een extreem intensief, vervuilend en plattelandsonvriendelijk landbouwsysteem, waarin steeds mínder boeren overblijven en waarvan alleen de agro-industrie profiteert. Bedrijven als veevoergigant For Farmers en gifmultinational Bayer, sponsoren van het blad Pig Business, waarvan Caroline chefredacteur was. Jammer dat sommige boeren er in trappen. Wie zich écht inzet voor de boeren maakt zich hard voor een landbouw waarin het geld van onze voedselaankopen niet langer grotendeels naar de agrarische industrie gaat, maar naar de boeren zelf. Zodat  die in staat worden gesteld met veel minder vee in een natuurrijk landschap zinvol en zorgzaam te boeren.  Het kan donders goed, kijk maar eens op de website van Caring Farmers, Caroline. Oké?! Goed goan van boer Bussink.

 

Dit Achterhoekse plattelandsgerecht klinkt  de stadsen onder ons wellicht wat vreemd in de mond, maar is echt lekker. Zonder dat er gif van Bayer en soja van For Farmers aan te pas hoeft te komen, Caroline.

 

Aardappels met witte kool en karnemelksesaus

 

*1 liter karnemelk

*6 eetlepels bloem

*200 gram (biologische) spekjes, eventueel in vegetarische variant

*halve witte kool

*aardappelen naar behoefte

*peper en zout

 

Aardappelen boenen of als de schil te onaantrekkelijk is schillen en in gezouten water koken. Spekjes uitbakken in een koekenpan. De witte kool ragfijn snijden, met een mes of keukenmachine. De bloem in een kommetje met wat karnemelk tot een papje roeren. De rest van de karnemelk in een steel pannetje doen, aan de kook brengen en ondertussen het karnemelkpapje er doorroeren. Kort laten koken, de spekjes er door roeren, op smaak brengen met peper en zout en serveren met de gesnipperde kool en aardappelen.

 

Gepubliceerd in Down to Earth Magazine, februari 2022

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.