Muntleven

Muntplanten zijn verweven met mijn leven. Al decennia voordat muntthee in de mode raakte, heb ik de planten in mijn tuin staan die me dag in dag uit de krachtig, fris geurige blaadjes schenken, vooral voor de thee die we 's avonds na de afwas drinken.

Lees meer »

'Vleesvervangers' ondermijnen culinair zelfvertrouwen

“Zeg schat, zullen we vanavond weer eens een lekkere portie vleesvervangers eten?” Het lijkt me sterk dat dit in Nederlandse huishoudens een reëel geuite eetwens is. Het woord ‘vleesvervanger’ zegt vooral iets over wat het niét is en van ‘niets’ krijg je geen honger. Bovendien zitten er de nodige andere haken en ogen aan dat woord. De maatschappelijke strijd die erover is losgebarsten, blijkt verbonden met tegenstrijdige belangen, visies – ja, zelfs mens- en wereldbeelden.

Lees meer »

Onverwoestbaar idealisme

Milieudefensie bestaat dit jaar vijftig jaar en meer dan de helft van die tijd schrijf ik al voor het tijdschrift van deze club, dat tegenwoordig de titel Down to Earth Magazine draagt. Daarin onder andere mijn culinaire columns. Hieronder de aflevering in het jubileumnummer. Ik had daarvoor het recept van de Zwitserse feesttaart Zuger Kirschtorte aangeleverd. Dat bleek niet te passen op de pagina, waarna ik een korter - maar ook lekker - recept aanleverde voor Elzasser appeltaart. Hier alsnog ook die voor Zuger Kirschtorte

Lees meer »