Michiel Bussink Michiel Bussink - Journalistiek & Boeken
Michiel Bussink
Michiel Bussink -  Journalistiek & Boeken  
  • Home
  • Over
  • Journalistiek
    • Kookrubrieken
  • Boeken
  • Overige
    • Land & Keuken
    • Notenteelt
    • Wildplukexcursies
    • Land van Ons
    • Hakhout
    • Zen
  • Contact
  • Zoeken

Journalistiek werk

Ik schrijf en heb geschreven voor een groot aantal bladen en andere media: van de Genoeg en Down to Earth Magazine, tot de Trouw, de Volkskrant en Vrij Nederland.  Voor het vakblad van de biologische landbouw en de website van de Smaakacademie Achterhoek, maar ook voor het culinaire tijdschrift Bouillon! Achtergrondverhalen en interviews, maar ook columns, kookrubrieken, essays en reportages. En boeken, natuurlijk! Daarin komt eigenlijk alles samen: de lol van het diepgaand onderzoeken en vervolgens het componeren en opdienen van zinvol leesvoer.

Hieronder een kleine impressie van recent journalistiek werk.


Hoe boer Piet uit handen bleef van het kapitaal

‘Landbouw is geen businessmodel’

 

‘Gekke Henkie’, dachten zijn buren toen Piet van IJzendoorn veertig jaar geleden in de net drooggelegde Flevopolder ging boeren zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Maar al snel moesten ze toegeven dat het kon, met natuurvriendelijke landbouw een boterham verdienen. Waarom is het dan zo moeilijk de sociale en ecologische problemen in de Nederlandse landbouw het hoofd te bieden? ‘De politiek laat haar totale onvermogen zien om er wat aan te doen.’

 

Lees hier mijn artikel in Vrij Nederland no, 3 2022:

'Landbouw is geen businessmodel'

De zonneparkstrijd

Zonnecentrales op landbouwgrond moeten de omschakeling naar een klimaatneutraal Nederland dichterbij brengen. Dat zorgt voor dilemma's, lokaal verzet én interessante rendementen voor buitenlandse investeerders. Zoals in het Overijsselse Heino, waar een zonnepark van 28 voetbalvelden groot is gepland. 'Powerfield heeft me verboden nog iets over het park te zeggen.'

Lees mijn artikel in Vrij Nederland.

Reportage Vrij Nederland
Download

Veel vlees op de kaart? Dan geen ster


Met de nieuwste rode Michelin gids in de hand, kun je ook een omweg maken voor restaurants die aan een betere wereld werken. Wel blijven de duurzamheidscriteria op basis waarvan Michelin groene sterren uitdeelt in nevelen gehuld. 'Die groene sterren hebben iets schizofreens.' En opgelet voor wie buiten de deur gaat eten! Een waarlijk groene keuken betekent: geen menukaart.

Lees mijn artikel in Bouillon! Magazine

Groene Michelinsterren Bouillon
Download

Waarom ik toch hout stook


De weemoed over het eind van de zomer werd goed gemaakt door een feestelijk moment: op de eerste kille dag werd de houtkachel in huize Bussink ontstoken. Wat een weldaad, zo'n kachel. Ondanks het maatschappelijke gemor over hout stoken, dat steeds luider aanzwelt, maar belangrijke waarden over het hoofd ziet.

Lees mijn essay in Trouw.

Essay Hout Stoken
Download

Kookrubrieken

 

In de loop der jaren schreef ik honderden kookrubrieken. Zie voor een inruk de webpagina met enkele kookrubrieken. Deels zijn ze in boekvorm gepubliceerd, zoals in Ik eet, dus ik ben. 


© 2021 - 2022 Michiel Bussink