Boek in de maak

Momenteel ben ik bezig met het schrijven van het levensverhaal van veelzijdig pionier en bioboer Piet van IJzendoorn van de Zonnehoeve in Zeewolde.

Het boek verschijnt naar verwachting in september of oktober 2024 bij Uitgeverij Noordboek. Voor een kleine indruk van waar het zoal over gaat, zie mijn verhaal over boer Piet in Vrij Nederland.


Gepubliceerde boeken

Botanicus in oorlogstijd

Voordat hij als een van 'de 23 van Trouw' werd gefusilleerd, was Hendrik Uittien (1898-1944) een in binnen- en buitenland gerespecteerd, veelzijdig en humoristisch botanicus. Met dit boek haal ik zijn leven en werk uit de vergetelheid en neem ik de lezers mee in de wereld van de botanie, de prille Nederlandse natuurbeweging en jonge wetenschap van de volkskunde. De wereld van Heimans en Thijsse, van  P.J. Meertens ('Beerta' in  'Het Bureau') en de jonge Sicco Mansholt, maar ook die van SS'ers Himmler en Rauter en de dunne grenzen tussen pragmatisme en collaboratie, tussen morele stellingname en overmoed. Hoe om te gaan met discriminatie, onrechtvaardigheid en onvrijheid in een wereld die tegelijkertijd vol schoonheid is?

 

14,95  Gesigneerd en wel. Vanaf twee exemplaren (mag ook een ander boek zijn), geen portokosten.

 

In de pers:

'Vlot geschreven en goed gedocumenteerde biografie' ****

  De Volkskrant. Lees hier de recensie.

'Aanrader: een levendige biografie en liefdevol eerbetoon'

  Geschiedenismagazine Historiek. Lees hier de recensie.

'Knap hoe Bussink in dit fraai en vloeiend geschreven levensverhaal aanzet tot nadenken'

Biografieportaal. Lees hier de recensie.

'Botanicus en verzetsman Hendrik Uittien sprak vurig over vrijheid en verdraagzaamheid'

  Lees hier het artikel in Trouw over het boek. 

'Indrukwekkend boek, meeslepend geschreven'

MergenMetz

Uitzending Vroege Vogels radio over Botanicus in Oorlostijd

  Beluister hier het fragment (36 minuten na het begin van de uitzending).


Eten uit de buurt

Velen zijn de weg kwijt in voedselland. Er komt zoveel - vaak tegenstrijdige - informatie over ons eten op ons af, van bedrijven, overheid, wetenschappers en voedselgoeroe's, dat we vaak niet meer weten wat we moeten geloven. 'Eten uit de buurt' helpt om weer meer vertrouwen op ons eigen gezonde verstand. Het laat zien dat een vereenvoudiging van de voedselproductie, dichter bij huis, een aantrekkelijke en begaanbare weg is: gezonder, lekkerder, mooier, beter voor boer, natuur, landschap, milieu en de wereld.

Prijs: € 9,95 (excl. porto). Alleen nog te bestellen bij de auteur.


Handboek buurtbongerds

"Voor iedereen die aan de slag wil met gemeenschappelijke boomgaarden, groot of klein."

Een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die aan de slag wil met gemeenschappelijke boomgaarden, groot of klein.  Wat is een geschikte plek? Welke bomen kies ik? Zet ik ze in rijen of kies ik voor een voedselbos? Hoe plant en verzorg ik de bomen? Maar vooral ook: hoe organiseer ik zoiets met vrijwilligers? Hoe kom ik aan geld en hoe werk ik samen met de gemeente, grondeigenaren en buurtbewoners? Hoe zorg ik dat de boomgaard ook op de lange termijn blijft behouden? En natuurlijk, hoe verwerk ik honderden kilo’s appels en peren?

€ 19,95 - Bij bestelling vanaf 5 exemplaren is korting mogelijk. Neem contact op voor de mogelijkheden.


Lekker Landschap

Wat een enorme rijkdom aan mooie, smakelijke planten, bloemen, bessen, noten en paddestoelen kent ons landschap!

Deze herziene editie van Lekker Landschap (2015), met prachtige foto's van Maarten Westmaas, nieuwe planten en bessen en nieuwe recepten is één grote uitnodiging tot lezen, kijken, naar buiten gaan, plukken, koken en smullen. Van eekhoorntjesbroodgratin en lieve-vrouwe-bedstro-roomijs tot vlierbloesemsorbet en veldzuringsoep met gepocheerde eieren.

Dankzij de aanstekelijke cultuurhistorische verhalen en landschapsfoto's komt de Nederlands natuur letterlijk bij je binnen. Inclusief handig overzicht van giftige planten, bessen en paddestoelen, zodat vergissen een stuk moeilijker wordt.


'Ik ben op zoek naar authentiek Nederlands eten,
naar dingen zonder flauwekul én gezond.
Vlierbloesem, dat is zo godslekker.
Zoiets moois, dat de natuur dat brengt.'
    Jonnie Boer, restaurant De Librije, in Lekker Landschap

Lekker Landschap is alleen nog in de ramsj en tweedehands te koop. 


Ik eet, dus ik ben

Zestig eigenwijze recepten

Het besef dat we via ons eten met de grond verbonden zijn en daardoor met veel meer, zit niet meer in het centrum van ons bewustzijn. 'Ik eet, dus ik ben' wakkert dat besef weer aan.
Een smakelijk lees- en kookboek met achtergronden over (biologische) landbouw en dierenwelzijn, koken met de seizoenen en uit eigen tuin. Inclusief een beetje filosofie, ironie en een heel eigen kijk. Bovenal voor fantastisch lekker eten, in de beste culinaire tradities.

De Volkskrant: 'Humoristische en gepassioneerde culi-columns' 

Trouw: 'Geestig geschreven'

Bouillon! magazine: 'Michiel Bussink heeft zich een aparte plek verworven onder de culinaire schrijvers.'

Slow Food Nederland: 'Als geen ander verstaat Michiel Bussink de kunst om telkens verhalen over vanalles - van Miss Witlofverkiezingen tot de economische recessie en studententrauma's uiteindelijk in een klein recept in de kantlijn te concentreren. Telkens weer klopt het dan bovendien: ons eten is veel meer dan alleen maar voedsel dat we in onze mond stoppen. Nog knapper is dat Michiel Bussink dat verhaal vertelt zonder dat het als een serieuze profetie overkomt.'

Prijs: € 7,50 (excl. porto) of gratis bij bestelling van twee andere boeken. Het boek is uitsluitend nog te koop bij de auteur.


Alles van de Grond en

Alles van het Dier

Eco-gastronomie in de Achterhoek en Liemers

In de twee Achterhoekse Smaakboeken 'Alles van de Grond' en 'Alles van het Dier' is alles te lezen over smaak, duurzaamheid en regionale voedselcultuur en -historie, op een toegankelijke en aantrekkelijke manier.

In de boeken hebben Maurits Steverink, Michiel Bussink en Maurits Gemmink kennis en kunde over streekeigen voedsel gebundeld. Niet alleen hedendaagse maar ook de historische en traditionele kennis. De beide boeken gaan in op de de achtergronden van onze voedselproductie en hoe die is verbonden met cultuur, natuur, de mensen, vruchtbare grond en economie. Twee boeken voor liefhebbers van de streek, hedendaags streekeigen eten en foodprofessionals.

Beide boeken per stuk € 24, 95; te bestellen bij de Smaakacademie Achterhoek / Kenniscentrum  Nelles.


Deventer Kookboek

Culinaire geschiedenis - van koek tot keizersmaal

Deventer, dat is koek, tot op de dag van vandaag. Maar er was en is veel meer in de Hanzestad. Van stokvis tot gebraden gans, van gevulde boekweitflensjes tot trifle met chocofudge en Deventer koek.

Michiel boek brengt de culinaire geschiedenis tot leven. Het prachtige plein De Brink waar al sinds meer dan achthonderd jaar wortels, kolen en eieren worden verkocht. De Bokkingshang bij de IJssel, waar in de Hanzetijd de haringen werden gerookt. De Latijnse school waar Erasmus studeerde en die van zijn moeder piepkuikens kreeg voorgeschoteld. De directrice van de rijkslandbouwhuishoudschool die haar studentes culinaire technieken bijbracht en als koppelaarster de na-oorlogse voedselvoorziening in heel Europa beïnvloedde.

De recepten in het Deventer Kookboek zijn gebaseerd op historische recepten en ingrediënten, aangepast aan hedendaagse smaken en gebruiken. 

Het Deventer Kookboek is ook in een Engelstalige en Duitstalige editie verschenen: Deventer Cookery Book en Deventer Kochbuch.

Carolyn Steel, auteur van De Hongerige Stad (Hungry City - How food shapes our lives), schreef naar aanleiding van de Engelstalige editie:

‘In his fascinating account of Deventer’s powerful trading history and with many delicious recipes taken from Roman times to the present, Michiel Bussink brings the city's rich culinary past to life, and is sure to inspire a new generation to continue it into the future.’

 

Prijs: € 14,95 (excl. porto) bij de auteur of de boekwinkel.


Smaakboek Achterhoeks Fruit

Beste streekboek 2011


De Achterhoek is een enorm rijk gebied, ook als het gaat om zoiets alledaags als fruit. De prachtigste appels en peren worden er sinds eeuwen geteeld, verwerkt en opgegeten. Alleen is lang niet iedereen zich daarvan bewust. Smaakboek Achterhoeks Fruit  maakt de kennis die er over fruitteelt- en verwerking is, beschikbaar voor iedereen. Met mooie verhalen, unieke en prachtige fruittekeningen, praktische tips en heerlijke recepten uit de Oude en de Nieuwe Achterhoekse keuken.

Een inspiratiebron om zelf aan de slag te gaan: He'w zelf, ku'w zelf, doe'w zelf.

Het boek is niet meer nieuw te koop. Misschien tweedehands of anders te leen in de bibliotheek.