Muntleven

Muntplanten zijn verweven met mijn leven. Al decennia voordat muntthee in de mode raakte, heb ik de planten in mijn tuin staan die me dag in dag uit de krachtig, fris geurige blaadjes schenken, vooral voor de thee die we 's avonds na de afwas drinken.

's Winters van muntplanten die ik aan de balken van de zolderkamer heb laten drogen. Ook die gortdroge blaadjes geven een intense smaak, al halen ze het niet bij de smaak van verse munt. De eerste keer in het voorjaar dat ik en passant tegen een pas ontloken muntplant in de tuin aanloop en de lucht zich vult met de intense frisheid van muntblaadjes is een heerlijk ah-erlebnis: 'oh ja, zo lekker, geurig, frispittig!'

Het kweken van eigen munt is behoorlijk simpel, maar zelfs daar ligt geregeld de grilligheid van de natuur op de loer: de planten worden namelijk aangevallen door schitterende staalblauwe kevertjes, getooid met de naam  'muntgoudhaantjes.'  Laat je die hun gang gaan, dan vermeerderen ze zich exponentieel,  vreten alles kaal en heb ik dus geen muntthee meer. Met gif gaan we ze uiteraard niet bestrijden, zoals op internet wordt gesuggereerd. Vangen dan maar. Omdat ze nogal sullig zijn -  je hoeft maar aan de plant te stoten of ze vallen naar beneden - moet je dat zorgvuldig doen, teder bijna. En dan, wat doe je er mee? De kippen halen hun neus er voor op, de verwende krengen, en blijkbaar geldt ook  dat wel voor de vele mezen, roodborstjes en merels in de tuin die hun taak als natuurlijke vijand van de kevertjes onvoldoende serieus nemen.

Er zit niks anders op, ook biologisch tuinieren is ingrijpen in de natuur: met pijn in het hart knijp ik de kevertjes kapot. Het zet me wel aan het denken: zouden de muntgoudhaantjes me nu beschuldigen van speciësme, discriminatie tussen wezens op basis van soort? En hoe zit het trouwens met mijn fiere, trotse muntplanten zelf? Volgens de Italiaanse neurobioloog Stefano Mancuso blijkt uit zijn onderzoek dat planten bewustzijn hebben en zijn ze gevoeliger dan dieren. Ik zal voorzichtig zijn als ik straks de munttakjes overgiet met kokend water voor de avondthee.

 

 

Tomaten gevuld met tzatziki

 Recept met munt

 

Tzatziki

 

* 1 komkommer

* flinke hand vol muntblaadjes

* teen knoflook

* 3 deciliter yoghurt

* handvol watermunt

* theelepel Dijon mosterd

* peper en zout

* 2 eetlepels olijfolie

* 4 grote of 8 kleinere tomaten

 

Behalve als thee, is munt een heerlijke smaakmaker in zomerse gerechten. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en laat zo’n 20 minuten uitlekken in een vergiet. Knijp de komkommer dan een beetje uit. Meng de fijngehakte munt met de mosterd door de yoghurt, roer daar de komkommer door, breng op smaak met olijfolie en peper en eventueel nog wat zout. Snijdt de kapjes van de tomaten, schep met een theelepeltje het vocht en zaadjes uit de tomaten (eventueel later te gebruiken voor een dressing) en vul de tomaten met de tzatziki. Serveer met bijvoorbeeld stokbrood.

 

Gepubliceerd in Down to Earth Magazine, augustus 2022

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.