Alles van de Grond en Alles van het Dier

Eco-gastronomie in de Achterhoek en Liemers

In de twee Achterhoekse Smaakboeken Alles van de Grond en Alles van het Dier is alles te lezen smaak, duurzaamheid en regionale voedselculturen, op een toegankelijke en aantrekkelijke manier.

In de boeken hebben Maurits Steverink, Michiel Bussink en Maurits Gemmink kennis en kunde over ons streekeigen voedsel gebundeld. Niet alleen hedendaagse maar ook de historische en traditionele kennis. De beide boeken gaan in op de de achtergronden van onze voedselproductie en hoe het is verbonden met cultuur, natuur, de mensen, vruchtbare grond en de economie. Twee boeken voor liefhebbers van de streek, hedendaags streekeigen eten en foodprofessionals. De beide

De Smaakboeken zijn het product van de Smaakacademie Achterhoek. Het project brengt voor het voetlicht dat de Achterhoek en Liemers zich hebben ontpopt tot kraamkamers voor ambachtelijk en duurzaam voedsel. Voor korte innovatieve ketens waarbij passie voor smaak, natuur, landschap en dierenwelzijn hand in hand gaan met economisch rendement. Het project,

De twee Smaakboeken geven invulling aan eco-gastronomie. Die gaat uit van een landbouw en voedselvoorziening zonder verspilling, waarbij rekening wordt gehouden met klimaat, natuurlijke omstandigheden, dierenwelzijn en gewerkt wordt volgens de principes van een circulaire economie. Duurzaamheid, streekproducten, tradities en ambacht krijgen daarmee een concrete en hedendaagse, smakelijke invulling. Historische beschrijvingen, bedrijfsreportages van vakmensen, in woord en beeld, maken de twee Smaakboeken compleet.

Werken met de principes van het vakgebied eco-gastronomie betekenen vaak ‘Anders Werken’ dan we tot nog toe gewend waren. De Smaakboeken gaan uitgebreid in op dat Anders Werken. Horeca, bakkers, groenteboeren, winkeliers, cateraars en slagers kunnen bijvoorbeeld niet langer, ongeacht het seizoen, alles bij de groothandel of teler bestellen. Van consumenten die boodschappen doen of uit eten gaan, betekent het dat ze rekening houden met de tijd van het jaar en de beperkte beschikbaarheid van sommige producten. Van boeren en tuinders vraagt het overleg met hun afnemers én de consument. De Smaakboeken laten zien dat het kan!

De twee Smaakboeken zijn onder andere te koop bij Nelles