Deventer Kookboek

Culinaire geschiedenis - van koek tot keizersmaal


‘Het Deventer Kookboek is een prachtig boek gebaseerd op een mooi idee.'

Carolyn Steel, auteur van de internationale bestseller De Hongerige Stad.


Deventer, dat is koek, tot op de dag van vandaag. Maar er was en is veel meer in de Hanzestad. Van stokvis tot gebraden gans, van gevulde boekweitflensjes tot trifle met chocofudge en Deventer koek.

Wie dit boek heeft gelezen, ziet voortaan de lange, rijke en boeiende culinaire geschiedenis van de stad overal terug: het prachtige plein De Brink waar al sinds meer dan achthonderd jaar wortels, kolen en eieren worden verkocht. De Bokkingshang bij de IJssel, waar in de Hanzetijd de haringen werden gerookt. De Latijnse school waar Erasmus studeerde en die van zijn moeder piepkuikens kreeg voorgeschoteld. De voormalige rijkslandbouwhuishoudschool, waar de directrice haar studentes grondige culinaire technieken bijbracht én als koppelaarster optrad. Met gevolgen voor de na-oorlogse voedselvoorziening in heel Europa.

De recepten in het Deventer Kookboek zijn gebaseerd op historische recepten of ingrediënten, maar aangepast aan hedendaagse smaak en gebruiken. Zodat de culinaire geschiedenis van Deventer springlevend blijft. Inclusief Michiel A.J. Bussinks eigen recept voor Deventer koek.


In het Deventer Kookboek neemt Michiel Bussink de lezers mee op een smakelijke reis door de tijd met de recepten als reisleider.


‘Het Deventer Kookboek is een prachtig boek gebaseerd op een mooi idee: de geschiedenis van de stad bekijken aan de hand van voedsel. In zijn fascinerende verslag van Deventers invloedrijke handelsgeschiedenis, inclusief heerlijke recepten, brengt Michiel Bussink de culinaire geschiedenis van de stad tot leven. En zal zo ongetwijfeld een nieuwe generatie inspireren.'

Carolyn Steel, auteur van de internationale bestseller De Hongerige Stad (Hungry City)


Deventer Kookboek - van koek tot keizersmaal, Michiel Bussink, KM Uitgevers, ISBN 978 90 75979800, € 19,50


Kopen en bestellen
Als je het boek rechtstreeks bij mij koopt, krijg je een gesigneerd exemplaar. Stuur een bericht, dan handelen we de bestelling af. 

Het boek is ook te koop in of via Deventer Boekhandel Praamstra (Gratis thuisbezorgd. Klik op Libris Webshop), of in Deventer kookboekenwinkel Het Nieuwe Aaltje.

Via Bol.com kan ook, maar lokale middenstand steunen is wel zo sympathiek.


In de media

Interview (inclusief twee recepten) in De Stentor over het Deventer Kookboek

Bekijk het interview op RTV-Oost:


Het Deventer Kookboek is ook in het Engels en Duits verschenen:

Deventer Cookery Book

Deventerer Kochbuch