Watermunt: thee, tzatziki, tapenade

Een van mijn favoriete wilde eetbare planten


Watermunt – Mentha aquatica
Een overblijvende plant, die in Nederland veel voorkomt langs waterkanten, in moerassen, rietlanden en vochtige bossen.  Van juni tot de herfst heeft de watermunt licht paarse bloemetjes. Als je met je vinger over de blaadjes wrijft, komt de heerlijke muntgeur vrij. Oogsten door te snijden, niet trekken, want dan neem je te veel wortels mee, waardoor er volgend jaar minder zal groeien. Munt is zowel vers als gedroogd goed te gebruiken. Drogen: bossen watermunt op een donkere, koele, geventileerde plek hangen. Luchtdicht, droog en donker bewaren. Munt bevordert de spijsvertering, heeft een krampstillende werking, werkt verlichtend bij verkoudheid en zwangerschapsmisselijkheid en geeft een frisse adem.


Thee
Takje in de theepot, kokend water er op gieten, 10 minuten laten trekken: een heerlijke frisse muntthee. ’s Zomers is het lekker om de thee ijskoud te drinken. Je kunt ook een paar blaadjes laten meetrekken met de gewone (zwarte) thee.


Tzatziki
* 1 komkommer
* 2 knoflooktenen
* 3 deciliter yoghurt
* 2 eetlepels olijfolie
* 2 eetlepels fijngehakte (water)munt
* peper en zout
Rasp de komkommer fijn, bestrooi met zout en laat zo’n 20 minuten uitlekken in een vergiet. Pel en snipper de knoflook. Meng de yoghurt met de knoflook, uitgelekte komkommer, olie en munt en breng op smaak met peper en zout.

Munttapenade
* 3 handen vol munt
* 1 handvol in stukjes gehakt (oud) brood
* scheut olijfolie
* peper en zout
* mosterd
* rode-wijnazijn
Hak de munt fijn en roer het door het brood. Roer er zoveel olijfolie door tot het geheel smeuïg is. Breng op smaak met peper en zout, mosterd en azijn. De saus komt beter op smaak als die een tijdje staat. Munttapenade is lekker op toast bij de borrel of bij gebraden (lams)vlees.