De kliekjesstudentenpocket

Geen cent te makken, toch lekker eten

Met het woord blijf ik moeite houden: ‘kliekjes’. Ik zie dan niet meer zo smakelijke bakjes met restjes rijst met prut in de koelkast voor me. Waardoor me de zin om er nog iets eetbaars van te maken vergaat en ik liever het bakje prut naar de kippen breng. Maar blijkbaar heeft lang niet iedereen daar last van. Want Puck Kerkhovens Het Grote Kliekjesboek was een groot succes. Nu komt ze dan met De Kliekjesstudentenpocket: geen cent te makken, toch lekker eten. ‘Wat typeert de studentenkeuken? Gebrek!’ Gebrek aan ruimte en tijd, schone borden en pannen en gebrek aan geld. Maar ondanks die vele gebreken, kun je gezond en lekker eten. Om te beginnen door minder weg te gooien. Per hoofdstuk beschrijft Kerkhoven wat je met restjes brood kunt (bread and putter pudding), restjes aardappel (tortilla), groenten (wokken), pasta (frittata), etcetera. Verder allerhande inkoop- en bewaartips.  Wat niet in de koelkast mag (zoals aardappelen, pompoen, banaan) wat vooral wel en wist je dat voor zuivelproducten geldt: één uur buiten de koelkast, betekent één dag korter houdbaar? Een culinaire kalender maakt het boekje compleet: wie producten van het seizoen koopt, is goedkoper uit dan in de winter ingevlogen zomergroenten. Foto’s van reeël bestaande studentenkeuken en de toegankelijke recepten, maken er een echt studentenboekje van. Maar het is ook leuk en bruikbaar voor alle andere niet zo gevorderde koks én voor iedereen die inspiratie wil opdoen om zo min mogelijk eten weg te gooien.

De kliekjes studentenpocket, Puck Kerkhoven, De Boekenmakers, ISBN 978-90-77740-96-5, € 14,95


Gepubliceerd in Genoeg, augustust-september 2012