Hamburgers in het paradijs

Voedsel in tijden van schaarste en overvloed

Louise Fresco heeft een indrukwekkende staat van dienst. De landbouwkundige was hoogleraar in Wageningen, topvrouw bij de FAO, is tegenwoordig hoogleraar duurzaamheid in Amsterdam, maar ook lid van de SER, columniste bij NRC, houdster van vele andere bijbanen én schrijfster. Onlangs verscheen haar als Magnum Opus gepresenteerde ‘Hamburgers in het paradijs – Voedsel in tijden van schaarste en overvloed’. Ze gaat in op de geschiedenis van landbouw en voedsel, allerlei culturele gebruiken rondom eten en controversiële onderwerpen als genetische manipulatie en vleesconsumptie. Fresco zegt dat ze een genuanceerd verhaal wil houden. Het curieuze is dat ze het tegendeel doet. Een flink deel van haar boek gebruikt ze om korte metten te maken met de biologische landbouw: die is volgens de hoogleraar niet milieuvriendelijker, niet lekkerder, komt voort uit een verlangen naar een paradijs dat nooit bestaan heeft en bedreigt de wereldvoedselvoorziening.

Fresco blijkt van de harde technocratische Wageningse school, die de landbouw nóg intensiever en grootschaliger wil maken. Dat kan, maar ze presenteert dat niet als ‘school’, maar als de enige wetenschappelijk onderbouwde richting. Daarmee reflecteert ze niet op haar eigen positie en belangen (als commissaris bij de Rabobank en Unilever) en negeert de visie van wetenschappers en deskundigen die menen dat we het in de landbouw juist moeten hebben van de ‘agro-ecologische’ benadering: zo optimaal mogelijk inzetten van lokale en regionale middelen. Met dit boek heeft Louise Fresco zichzelf er niet geloofwaardiger op gemaakt.

Hamburgers in het paradijs, Louise O. Fresco, Uitgeverij Bert Bakker, 978 90 351 3713 4, € 24,95


Gepubliceerd in Genoeg nr. 95, winter 2012