Lisette in Luilekkerland


Lisettes missie is het veganisme: beter voor dier, mens en wereld. Maar ‘veganisme’ klinkt zo zwaar en muf, vandaar dat Lisette Kreischer het hip en vrolijk probeert te brengen: ze noemde het ‘Ecofabulous’ en ‘Veggie in pumps’: een platform en een boeken voor duurzaam leven. Die schijnen succesvol te zijn, vandaar dat de achterflap van ‘Lisette in Luilekkerland’, haar nieuwste boek met veganistische bakrecepten, durft te vermelden dat Lisette ‘in korte tijd dé trendsetter is geworden op het gebied van groen en bewust leven.’

Alleen ligt dat ‘hippe’ er te dik bovenop, om te beginnen met de wel erg demonstratieve inkijk op Lisettes rechterborst op de cover. Maar misschien mis ik imiddels de aansluiting met de doelgroep, dus ik vraag het mijn dochter van bijna zestien. Die heeft het boekje ongevraagd mee naar haar kamer genomen. Het ziet er heel leuk uit, vindt ze. ‘Alleen lijkt het alsof ze het eerst heeft geschreven en toen tussendoor op willekeurige plekken hippe dingen heeft gezet.’ Anyway, the proof of the pudding is in the eating, om bij Lisette’s veelvuldige gebruikte Engels te blijven. Dus maakten we ‘The nutty banana bread’ uit haar boek. Zoals bij veel van de recepten geldt: als je niet gewend bent om veganistisch en met zo min mogelijk suiker te bakken, moet je wel van allerlei speciaals in huis halen, zoals agavenectar en sojamelk. Maar: behoorlijk lekkere cake! 

Lisette Kreischer, Lisette in Luilekkerland, Artemis & Co, ISBN 9789047201755, € 18,95


Gepubliceerd in: Genoeg, augustus-september 2011