Ons eten

Het ware verhaal van de Nederlandse maaltijd

Waar haalt Unox de tomaten voor de tomatensoep vandaan? Aviko de aardappelen voor de patat? Albert Heijn de sla in zijn zakjes? De bio-karbonade op je bord? Culinair journalist Mac van Dinther van de Volkskrant ging op zoek en uitgebreid langs bij onder andere waterkerstelers in Ubbergen, gangbare en biologische aardappelboeren in de polder, slatelers in zuid-Italië, tomatenboeren in Spanje, een hele grote én een kleine soepfabriek. De praktijk, de moeilijkheden, de dilemma’s van onze voedselproducenten worden helder in beeld gebracht. Van Dinthers aanpak heeft wel wat weg van de makers van het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde. Nieuwsgierig, onafhankelijk, onbevooroordeeld, maar wel betrokken. Zelf kwam Van Dinther op het idee voor dit boek, waarvan delen eerder in de Volkskrant zijn gepubliceerd, door het boek ‘The Omnivore’s Dilemma’, van de Amerikaanse voedseljournalist Michael Pollan. Maar Van Dinthers aanpak verschilt op twee punten van die van Pollan. De Amerikaan combineert in zijn boeken uitgebreide reportages met diepgravende sociaal-economische en cultuur-historische analyses. Van Dinthers verhaal blijft beperkt tot reportage. Aangevuld met vijftig recepten, dat heeft Pollan dan weer niet. 

Mac van Dinther, Ons eten - Het ware verhaal van de Nederlandse maaltijd, Minestrone culinaire uitgeverij, ISBN, € 35,-


Gepubliceerd in Genoeg, augustus-september 2011