Home Made


Ze is foodstylist, tekenaar, receptenschrijfster, runt een lunchrestaurant en cateringbedrijf in Amsterdam, woont gedeeltelijk in Parijs en maakte het beste kookboek van 2010. Sommige mensen lijken alles te kunnen. Of Yvette van Bovens kookboek Home Made terecht uitgeroepen is tot het beste van afgelopen jaar? Nou, het op één na beste dan – al dacht de jury van de kookboekenverkiezing daar anders over want mijn eigen kookboek ‘Ik eet, dus ik ben’ kwam niet verder dan de longlist. Hoe dan ook: Home Made is een schitterend boek. Vanwege de vormgeving en de tekeningen (ook ‘home made’ door haarzelf), inzichtelijke foto’s bij dingen als - hoe weck ik groenten - en de originaliteit van de recepten, die tegelijkertijd kennis van en respect voor culinaire tradities in binnen- en buitenland verraadt. Hoe maak ik zelf bijvoorbeeld kaas, brood (bijna zonder kneden), cruesli, gnochi, bouillon, ketchup, bonbons en gemberbier? Maar ook ‘gewoon’ gerechten voor op tafel als bloemkoolsoep, langwerpige preitaart, gerookte wortelgroenten, risotto met rode biet. In totaal meer dan tweehonderd recepten voor mensen die zélf graag in de keuken staan en daarbij geïnspireerd willen worden. Een echt doe-het-zelf-boek zonder dat daarvoor allerlei dure dingen en ingewikkelde apparaten hoeven te worden aangeschaft. Eerlijk en lekker. Al vind ik recepten voor de hond (‘Do not forget the dog’) in een kookboek toch wat onsmakelijk. En zou de prijs van het boek een bezwaar kunnen zijn. Maar het jarenlange plezier dat het boek belooft, is het waard.

Yvette van Boven: Home Made, Fontaine Uitgevers, ISBN 978 90 5956351 3, € 34,95