Kaasplank

Vet lekker

Dat we volgens het Voedingscentrum - “Eerlijk over Eten” - onze kindertjes met een gerust hart appels met illegale hoeveelheden landbouwgif kunnen voeren, wisten we al. Dat het Voedingscentrum met geld van de bio-industrie ons op de mouw wilde spelden dat antibiotica in vlees geen kwaad kan, wisten we ook al. Nieuw is dat het Voedingscentrum ons nu gebiedt vooral vies te eten. Melk, yoghurt en kaas: alleen nog te eten als op de verpakking staat ‘vies’. Ja, zij noemen het ‘mager’. Magere melk, yoghurt en kaas, getsiederrie. En de voorgeschreven halvarine is al helemaal om van te kokhalzen. Kaas op de doordemidagse boterham: mag niet, want kaas is afgevoerd van de nieuwe ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum. Ik kon wel janken toen ik het hoorde. Het enige waar heel Nederland in culinair opzicht trots op is, de goudse kaas, met een cultuurhistorie van eeuwen wordt zo maar effekes ten grave gedragen. Zo wordt het dus nooit wat tussen Nederlanders en fatsoenlijk eten. Ja, sommige mensen vreten zich vet, maar toch echt niet met boterhammen met kaas. Zelf eet ik de hele dag door, al jarenlang, volle yoghurt en kaas, drink ik volle melk in de koffie, smeer dikke lagen roomboter op mijn brood, bak koeken en taarten met roomboter en ben toch gewoon 70 kilo (nou ja, in de winter ietsje meer).

We vieren het leven door een geweldige kaasplank aan te richten. Neem het liefst boerenkaas. Daarvoor is de melk niet gepasteuriseerd en heeft daardoor een vollere diepere, meer veelzijdige smaak dan industriekaas. Haal de kaas minstens een half uur vantevoren uit de koelkast, dan komt die pas tot zijn recht. Begin het proeven met de jonge, vaak milde kazen. Of waarom niet met een bakje kwark, de meest verse vorm van kaas, in Frankrijk heet het dan ook fromage frais. Gewoon met een beetje rietsuiker of klodder jam. Dan trekken we een fles rode wijn open. Plus snijden wat stukjes brood. Dan nemen we een stukje jonge ‘gouda’-geitenkaas. Hallo Voedingscentrum, bent u daar nog: weinig vet, maar bovenal onweerstaanbaar lekker in tegenstelling tot uw smerige ’20 + halva-kaas’. We blijven even bij de geit en wel een zachte witschimmelkaas: geitenbrie of een geitenbuche. Proef, laat even smelten op je tong. Ooohhhh, dat dat bestaat. Geniet, geniet. Slokje wijn, stukje brood. Neem de tijd voordat je aan de volgende gang begint. Effe iets met beide benen op de grond, stukje blauwschimmelkaas van bijvoorbeeld Bastiaansen, heerlijk romig, in alle natuurvoedingswinkels te krijgen. Man, man wat een kaas. Dan verder, een behoorlijke heftige roodschimmelkaas, Pas de rouge bijvoorbeeld of Epoisse of Munster. Rustig, laat de kaas zijn werk doen, proef, proef, OOOhhh, gewoon genant zo lekker. Als je daar van bent bijgekomen schenken we tenslotte een glaasje port in want hierbij legt de wijn het af: overjarige goudse brokkelkaas. Niet de ‘Old Amsterdam’ van de mooie sterrreclame, die is kunstmatig snel oud gemaakt, maar de echte ‘oplegkaas’ die tot wel vier jaar heeft liggen rijpen. Proef en laat je meenemen. Tjongejongejongejonge, wat wil een mens nog meer?


Gepubliceerd in Milieudefensie Magazine, februari 2005