Bessen met panna cotta en oudewijvenkruimels

Revolutionaire Rode bessenbeweging

De revolutie is aan de gang. We gaan van een hiërarchische, centralistische op fossiele brandstoffen  gestoelde samenleving, naar decentrale gemeenschappen van netwerken die energie, voedsel, zorg, zelf duurzaam regelen. Zegt professor ‘transitiekunde’ Jan Rotmans en die kan het weten: begin jaren tachtig was hij een van de eersten die waarschuwden dat het mis ging met het klimaat. Toen werd hij niet serieus genomen, achteraf kreeg hij gelijk.   Dus als Jan het zegt van die revolutie, zal het wel zo zijn.

En ja, het valt empirisch-wetenschappelijk te onderbouwen dat het bijvoorbeeld wemelt van de lokale  en regionale voedselclubjes, -bedrijfjes, -groepjes.  In de weer met aanleg van stadslandbouwplantages, het organiseren van boergondische maaltijden,  workshops worsten draaien van bonte-bentheimer varkens uit de achtertuin, verrukkelijke voedselresten-verwerk-manifestaties,  food-forest-experimenten, red-de-bij-acties,  bier-van-spelt-brouwerijen en anti-Monsanto-demonstraties. Food is hot, cool, trendy, leading topic.  Maar zou Jan geen last hebben van zijn groen geteinte whishfull-bril als hij dat allemaal ‘revolutionair’ noemt?

Ik hou het er op de veranderprofessor gelijk heeft. De foodmovement is de nieuwe sociale beweging van onze tijd. Het gaat om allerlei mensen die op een heleboel uiteenlopende manieren bezig zijn met iets cruciaals: de zeggenschap over ons eten terugveroveren. Waardoor de voedselproductie weer verschuift richting het hart van de samenleving, eco-sociaal verbindend element tussen mensen, met de wereld. Een hoopvolle, krachtige, inspirerende beweging met heel veel energie. Wie doet er mee?

Rood-zwarte bessen in  wijn met panna cotta en gebakken oude-wijven-kruimels
Aalbessen zijn lang verwaarloosd fruit in onze keuken. Maar ze doen het van oudsher zo donders goed op onze eigen bodem, vandaar dat ze niet mogen ontbreken in onze  beweging, voor rooie revolutie-toetjes.

Ingrediënten
• 2 deciliter rode wijn
• 1 Kaneelstokje
• 1 Laurierblad
• 1 kruidnagel
• 200 gram gemengde rode en zwarte bessen
• 200 gram suiker
• 1 eetlepel maïzena
• 2 deciliter room
• ½ vanillestokje
• 4 deciliter melk
• +/- agar-agar (vegetarisch bindmiddel)
• 3 à 4 plakken oude wijven koek
• Klont boter

Bereiding
De wijn aan de kook brengen met kaneelstokje, laurierblad, kruidnagel, 100 gram suiker en de bessen. Zo’n twintig minuten zachtjes laten koken. Binden en met de maïzena.

Voor de panna cotta de room opzetten met de rest van de suiker en het gesplitste vanillestokje. Een kwartier zachtjes laten trekken en het vanillestokje er uit vissen. De melk aan de kook brengen, de agar-agar er doorheen roeren, eventjes laten koken en door de vanilleroom roeren. Eventjes laten afkoelen. De bessencompote over vier glazen verdelen. Zodra de room begint te stollen, over de bessen gieten. Ondertussen de plakken oude wijven koek verkruimelen en in de boter krokant bakken. Strooi de kruimels over de panna cotta.

Gepubliceerd in Down to Earth, juni 2013